Vrijwel iedereen vindt het leuk om op vakantie te gaan. De meeste mensen leven immers in een sleur en een vakantie haalt je daar even uit. Er zijn echter verschillende vormen van vakantie en iedereen heeft een andere voorkeur. Misschien ben je het type dat van een luxe vakantie houdt. Dan kun je bijvoorbeeld luxueus overnachten in Ibiza. Daarnaast zijn er ook genoeg mensen die het juist leuk vinden om primitief te leven tijdens de vakantie. Die mensen gaan liever kamperen.

Je kunt natuurlijk in Nederland kamperen, maar het is ook leuk om andere landen te verkennen. Reis je met de auto? Dan heb je wel officiële vignetten nodig. Gelukkig kun je die bestellen op de website Wegenvignetten.nl. Kamperen wordt natuurlijk al lang gedaan, maar waarom is het juist in deze tijd zo leuk om te doen? Daar gaan we in dit artikel wat dieper op in.

Het is goed voor het klimaat

De klimaatproblematieken zijn je ongetwijfeld niet ontgaan. Het is een urgent agendapunt en iedereen heeft de verantwoordelijkheid om een steentje bij te dragen aan een betere wereld. In de eerste plaats heeft de overheid een grote verantwoordelijkheid. De overheid moet gepaste wetgeving maken en consumenten stimuleren om duurzamer te leven. Ook bedrijven spelen een belangrijke rol bij de klimaattransitie. Maar uiteindelijk is het de gewone burger die de grootste impact heeft.

Het is logisch dat je graag op vakantie wilt, maar je hoeft niet per se met het vliegtuig. Je kunt ook gewoon met een elektrische auto of het openbaar vervoer gaan. Neem je tent mee en je hebt een fantastische tijd! Mensen die kamperen hebben ook geen last van vliegschaamte.

Chronische stress verminderen

Een ander voordeel van kamperen is dat het rustgevend is. Dit geldt zeker voor mensen die in rustige natuur kamperen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de natuur een kalmerend effect op de mens heeft. Dit is wel handig, want in deze tijd kampen veel mensen met chronische stress. Dit heeft een negatieve impact op de gezondheid van je lichaam en geest.

Het is goedkoop

Veel mensen hebben in deze tijd moeite om rond te komen. Daarom besparen veel gezinnen en gaan ze bijvoorbeeld een jaar niet op vakantie. Toch hoeft een vakantie helemaal niet duur te zijn. Een kampeervakantie is goedkoop. Op veel plaatsen kun je gratis kamperen. Daarnaast zijn er ook veel landen waar je legaal mag wildkamperen. Dan mag je de tent overal opzetten. Heb je toch faciliteiten nodig? Dan kun je tegen een scherpe prijs een staanplaats huren. Doorgaans betaal je daar maximaal enkele tientjes voor.

Je slaapt beter

De Universiteit van Colorado heeft een onderzoek uitgevoerd en daaruit blijkt dat mensen op de camping gemiddeld beter slapen dan thuis. Dit klinkt misschien gek, want juist op een camping heb je toch veel last van lawaai? Dit valt mee en het feit dat je goed slaapt heeft een andere reden. Het heeft namelijk te maken met het feit dat je op de camping minder wordt blootgesteld aan kunstlicht. Kunstlicht schijnt bijzonder slecht voor je nachtrust te zijn. Ook zijn mensen tijdens het kamperen minder met de smartphone bezig. Dat is ook bevorderlijk voor de nachtrust.

Het is overigens wel relevant om nog even aan te geven dat mensen op de camping niet per se langer slapen. Ze slapen juist korter, maar daarentegen wel een stuk dieper.

Je hebt meer tijd voor familie en vrienden

Tijd met familie en vrienden spenderen is voor de meeste mensen heel waardevol. Toch is het in onze jachtige maatschappij lastig om daar tijd voor vrij te maken. Iedereen heeft namelijk een drukke agenda. Tijdens een kampeervakantie heb je gelukkig echt de tijd. Je kunt dan diepere gesprekken met je naasten voeren en dit versterkt de band. Uiteindelijk draait het leven niet om geld en status. Daar word je als mens niet gelukkig van. Mensen worden gelukkig wanneer ze een aangename tijd met dierbaren doorbrengen.

Je ontmoet veel andere mensen

Wil je nieuwe mensen leren kennen? Ook dan is kamperen op een camping ideaal, want daar is het gangbaar om contact met elkaar te maken. Het is laagdrempelig en voor je het weet heb je er nieuwe vrienden voor het leven bij.

Conclusie

In deze tekst zijn we dieper ingegaan op de voordelen van kamperen. Kamperen wordt door veel jongeren als ouderwets gezien. Toch is het juist in deze tijd leuk om te kamperen. In dit artikel hebben we verschillende argumenten aangedragen. We wensen je veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *